vineri, 16 mai 2008

O noua evadare reusita in Turul Italiei 2008

Etapa a sasea era programata pe o distanta ce ne ducea cu gandul la cursele clasice – 265 km. Obositi insa dupa 700 de kilometri petrecuti pe biciclete in primele cinci etape si de transferul din Sicilia in Calabria, cand au ajuns la culcare chiar si dupa miezul noptii, rutierii au protestat. Nemultumirea sa s-a facut auzita directorul cursei Angelo Zomegnan anuntand scoaterea ultimelor doua circuite din Parcul National Gargano. Astfel etapa care ne-a purtat catre Marea Adriatica a numarat 231,6 km intre Potenza si Peschici.


Desfasurarea acestei etape a fost una simpla. Dupa un debut de etapa linistit, la kilometrul 50, pe coborarea dealului situat la poalele vulcanului stins Vulture, 12 rutieri au inceput o evadarea care va ajunge la un avans de 16 minute fata de pluton si va culmina cu schimbarea liderului general. Un fugar va fi pierdut pe parcurs - Rene Mandri de la AG2R La Mondiale, care la kilometrul 76 va suferi o cazatura fiind nevoit sa abandoneze.

Pe catararea Bosco della Risega (221 m), cu 11 kilometri inainte de finish, Jason McCartney (CSC) a dezmortit grupul de avadati cu un atac. Va fi contracarat insa de italianul Matteo Priamo (CSF Group Navigare) si de spaniolul Alan Perez (Euskaltel-Euskadi) care se vor desprinde la 15 secunde fata de ceilalti 9 rutieri. In ultimii 200 de metri, pe ascensiunea finala (1,2 km, 7,9%) Primo a accelerat si a trecut linia de sosire cu 8 secunde avans fata de Perez. In spatele celor doi Magnus Backstedt (Slipstream Chipotle - H30) s-a lansat in valea Peschici in incercarea de a-i prinde, dar nu numai ca nu va reusi sa ii ajunga, va fi si el vanat de rusul Nikolay Trusov (Tinkoff Credit Systems) care va trece al treilea linia de sosire.

Plutonului va ajunge in cinci serii, primul grup de 90 de rutieri, printre care si purtatorul tricoului roz sosind cu Gilberto Simoni (Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli) in frunte si o intarzaiere de 11’34”.

La 40 de secunde de Priamo va trece linia de sosire campionul national al Italiei, Giovanni Visconti (Quick Step). La egalitate cu germanul Matthias Russ (Gerolsteiner), italianul in varsta de 26 de ani cu avantajul zecimilor de secunda castigate la contratimpul pe echipe, a devenind noul lider. Visconti a preluat totdata si tricoul alb, acesta fiind purtat in urmatoarea etapa de Matthias Russ (24 de ani).


Clasament etapa

1 Matteo Priamo (Ita) CSF Group Navigare 5.24.49
2 Alan Perez Lezaun (Spa) Euskaltel - Euskadi 0.08
3 Nikolay Trusov (Rus) Tinkoff Credit Systems 0.27
4 Paul Martens (Ger) Rabobank 0.31
5 Maxim Iglinsky (Kaz) Astana 0.32


Clasament general

1 Giovanni Visconti (Ita) Quick Step 27.14.04
2 Matthias Russ (Ger) Gerolsteiner
3 Daniele Nardello (Ita) Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli 1.22
4 Alan Perez Lezaun (Spa) Euskaltel - Euskadi 4.42
5 Francesco Gavazzi (Ita) Lampre 5.34